Herdenking 4 en 5 mei  2020. 

Herdenking 4 en 5 mei  2020.   

75 jaar geleden werd Nederland en ook Denemarken bevrijd na de tweede Wereldoorlog. Om de bevrijding te herdenken, door de corona – virus kunnen verschillende herdenkingen niet plaats vinden .

We mogen, net als met de koningsdag een week eerder,  zowel de herdenking van de gevallenen op 4 mei ’s avonds als de bevrijdingsfeest op 5 mei, vanuit eigen huis met elkaar doen.

In Denemarken haalden de burgers  de verduisteringen van de ramen en lieten zo het licht binnen stromen in de woningen, de mensen die nog kaarsen hadden staken ze aan en zetten de brandende kaarsen voor de ramen. Brandende kaarsen voor de  ramen als symbool van teruggekomen vrijheid.

Zo werd de traditie geboren om op 4 mei, tegelijkertijd met de of kort na de nationale dodenherdenking, brandende kaarsen voor de ramen te zetten om de mensen die gevochten hadden te herdenken.  Al is het in sommige steden minder, nog steeds wordt deze traditie door velen voortgezet in Denemarken.  Mensen van de DoRe Gemeente Meppel e.o gaan op maandag 4 mei kaarsen voor de ramen zetten en na de 2 minuten stilte om 20.00 uur aansteken, om zo in verbondenheid samen te herdenken:  Het zou fijn zijn achter vele ramen brandende kaarsen te hebben in Meppel om zo bij onze vrijheid in verbondenheid met elkaar stil te staan.

DOET U MEE?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *