Seminar over Popmuziek in de Kruiskerk

Seminar (10 mei) in de Kruiskerk: ‘Samen nadenken over de goede én duistere kanten van popmuziek’

Wat zijn de “ingrediënten” van muziek? De meeste mensen zullen op deze vraag waarschijnlijk een antwoord geven waarin termen zoals ritme, melodie en harmonie voorkomen; maar in deze seminar zal worden ingegaan op de diepere, geestelijke lagen van muziek.
Spreker tijdens deze interkerkelijke avond is Joshi van Veen; in Meppel werkzaam als predikant van de Baptistengemeente, maar voorheen in Zuid-Holland actief geweest met popmuziek in diverse coverbandjes. Om die reden werd hem vaak gevraagd naar zijn persoonlijke visie op seculiere muziek (door zowel ouders als tieners, door niet-kerkelijke als zowel kerkelijk als niet-kerkelijk. Zodoende ontstond het idee om voor die diverse groepen in de samenleving van regio Meppel, een volledige onderwijs-special te organiseren.

De inhoud van de avond is breed, praktische en zeer relevant. Topics die in ieder geval aan bod zullen komen:

  • De therapeutische kracht van muziek. Met een getuigenis: ‘hoe André Hazes mij helpt het vijfde gebod toe te passen, na het verlies van mijn vader’.
  • De verschillende functies van muziek ten tijde van de Bijbel; niet alleen in het Godsdienstige, maar ook in het alledaagse leven.
  • De geestelijke strijd rondom muziek.
  • New Age muziekstijlen na de jaren ’80: een goed middel om tot ontspanning en rust te komen?
  • Korte kennismaking met verschillende soorten dance (Techno, Eurodance, Trance, Dirty house, Happy hardcore) en hun scene; o.a. de wereld van verschil tussen commerciële festivals en underground.
  • Lady Gaga: een duistere boodschap verpakt in een muzikale top-act!
  • Framing: hoe artiesten Bijbelgedeelten verwoorden met prachtige liederen. Bijv. Michael Jackson (brief aan de Romeinen), Guus Meeuwis (Prediker), Thé Lau (1 Korintiërs 1).
  • Liturgische- en missionaire kansen voor de kerk. Met veel praktische voorbeelden: Top2000 kerkdiensten, de God van Bono en Elvis, The Passion.

Voor jonge mensen is het een aanrader samen met hun ouders te komen (adviesleeftijd: vanaf groep 8). De seminar wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Sense (www.stichting-sense.nl), en de toegang is vrij!

Van harte welkom op woensdagavond 10 mei om 20:00 (deur open om 19:30); in de Kruiskerk aan de Thorbeckelaan 73 in Meppel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *