Stolpersteine in Meppel

In Meppel liggen in onze Binnenstad 80 Stolpersteine oftewel Struikelstenen ter herinnering aan onze destijds joodse stadgenoten die in WO II zijn omgebracht. Inmiddels zijn er 8 gestolen en/of zwaar beschadigd bij werkzaamheden.  In dit Centrum van onze mooie stad Meppel bevond zich het joodse hart van onze stad. Veel herinneringen aan deze periode uit onze Meppeler geschiedenis zijn weer zichtbaar gemaakt in onze binnenstad, o.a. door deze stenen. Het Joods Monument in het Slotplantsoen ‘vertelt’ het nare en hartverscheurende verhaal uit deze geschiedenis.
Tachtig huizen stonden na de oorlog in 1945 leeg in onze stad en de Joodse Gemeenschap was opgeheven. In 1945 keerden slechts achttien joden naar Meppel terug. 232 Meppeler joden waren door de Duitsers vermoord en Meppel veranderde uiteindelijk in een stad vrijwel zonder joden. De nutteloos geworden synagoge werd dan ook verkocht en later zelfs tot de grond toe afgebroken.
Een rekensom houdt in dat er nog 160 stenen gelegd behoren te worden! Het kan toch niet zo zijn dat er nu 72 liggen voor onze vermoorde medestadsgenoten en de andere resterende 160 niet. Dat is ondenkbaar. Daar zijn wel mensen voor nodig, geld, welwillendheid en inzicht. Gewoonweg: er is werk aan de winkel.
Zijn er mensen  die mee willen werken om i.s.m. de Stichting Joods Monument Meppel, de gemeente Meppel en andere initiatiefnemers om deze klus te klaren. We zijn in overleg met B&W om op korte termijn en in één keer de resterende 160 stenen te leggen. Er moet nog speurwerk verricht worden om de ‘echte’ woningen te traceren, ondanks dat er al veel bekend is, maar we kunnen ons geen fouten permitteren. Er moet meegewerkt worden aan het vinden van geldstromen, Meppelers actief te laten betrekken bij dit stukje Meppeler geschiedenis, media-activiteiten bewaken en exploreren, etc., etc. We hopen op actieve medewerking in welke vorm dan ook.

Hebt u interesse stuur dan een mail naar:  47kortgene@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *